2020-12-15 08:20:40• hírek • Bede Emőke

Így változott Szatmárnémeti járványgörbéje a vesztegzár idején

A hatóságok által bevezetett területi szintű korlátozások betartásának, a szájmaszk kötelező és helyes viselésének, a gyakori kézmosásnak, valamint a fizikai távolságtartásnak továbbra is kulcsfontosságú szerepe van a koronavírus-járvány terjedésének megállításában – írja hétfő este közreadott tájékoztatójában a belügyminisztérium.

A szaktárca közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy mindazon megyékben, megyekszékhelyeken, városokban, községekben és falvakban, ahol bevezették a kéthetes, vagy bizonyos esetekben meghosszabbított zonális karantént, az 1000 főre számított fertőzöttségi ráta láthatóan csökkenni kezdett. A belügyminisztérium szerint ez egyértelműen rámutat a korlátozások időben való bevezetésének fontosságára. Az idejében foganatosított intézkedéseknek köszönhetően a vesztegzár alá vont területeken a kezdeti fertőzöttségi rátát számos megyében sikerült több mint 50 százalékkal visszaszorítani, és ez nagyban köszönhető az érintett területeken élő polgároknak is, akik betartották a hatóság által előírt óvintézkedéseket – olvasható a szaktárca közleményében.


Arra, hogy országszerte milyen hatékonysággal lassította a járvány terjedését a zonális karantén, a belügyminisztérium több példát is hoz, többek között Szatmárnémeti esetét is bemutatja. A vesztegzár november 19-ei bevezetésekor a megyeszékhelye 8,24 ezrelékes fertőzöttségi rátát mértek, s mire letelt az a bizonyos 14 nap (december 3.) ez az érték 5,73-ra csökkent. A terjedés konstans lassulását ugyanakkor az alábbi grafikonnal is szemléltetik:



Hasonlóan eredményesnek bizonyult a belügyminisztérium szerint a nagybányai vesztegzár is, ahol a november 11-én mért 7,21 ezrelékes fertőzöttségi rátát december 2-re sikerült 3,97-re csökkenteni. Ugyanez a tendencia érvényesül a Szilágy megyei Zsibón is, ahol a november 5-én bevezetett, majd közel egy hónapig tartó zonális karanténnak köszönhetően a 9,14 ezrelékes arány 2,8-ra esett vissza.




 


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: